RadioStar96.4

Muslimanët shqiptarë shpetuan hebrenjtë nga nazistët

By on April 21, 2013
muslimanet-shqiptare-shpetuan-hebrenjte-nga-nazistet-video-publikuar-nga-mediat-e-huaja

Në vitin 1934, ambasadori amerikan në Shqipëri Herman Bernstein deklaroi: “Nuk ka asnjë gjurmë të ndonjë diskriminimi ndaj hebrenjve në Shqipëri, sepse Shqiperia ndodh të jetë nje nga vendet e rralla në Evrope ku paragjykimet fetare dhe urrejtja edhe sot nuk ekzistojnë, edhe pse shqiptarët janë ndarë në tri besime. “Vërtet, hebrenjtë në Evrope u masakruan në masë si pjesë e zgjidhjes përfundimtare naziste, por nje vend në Evrope si Shqiperia nuk ka pasur nje normë negative rritjeje edhe pse me shumicë myslimane.

Para Luftës së Dytë Botërore, vetëm 200 hebrenj jetonin në Shqipëri, por deri në fund të luftës, rreth 2.000 çifutë jetonin brenda vendit, sepse shumë hebrenj u larguan nga Greqia, Austria dhe vende të tjera në Europë për të marrë strehim atje. Hebrenjtë e tjerë, të tillë si Albert Einstein, e përdorën Shqipërinë në mënyrë që të kalojnë në vende të tjera. Zyrtarët e emigracionit në Shqipëri i kanë lejuar hebrenjtë të hyjnë edhe pa dokumentet e duhura dhe kur nazistët morën situatën në dore, banorët lokalë mbrojtën Judenjtë që banonin në vendin e tyre, duke iu ofruar atyre deklarim me shkrim se çifutët ishin shqiptarë muslimanë. Si rezultat i kësaj, hebrenjtë të cilët u strehuan në Shqipëri nuk panë tmerret që pjesa tjetër e hebrenjve të Europës i duruan mbi supe.

Në të vërtetë, muslimanët shqiptarë kanë nje kod nderi të njohur si besa,që do të thotë se mbajnë premtimin, i cili konsiston edhe në mikpritjen dhe mbrojtjen e mysafirëve, sikur të jenë anëtarë të familjes së vet. Për shkak të këtij kodit të nderit shqiptar, shumë prej shqiptarëve që shpëtuan hebrenjtë gjatë Holokaustit shpesh nuk mendojnë se ajo që ata bënë ishte veçanërisht e jashtëzakonshme, sepse ata pohojnë se çdo kush në kulturën e tyre do të bëjë të njëjtën gjë.

Megjithatë, realiteti është se popujt tjerë në Evropa nuk jetojnë me kodin besa, duke parandaluar atë që ndodhi në Shqipëri të ndodhë diku tjetër. Muslimanët shqiptarë të vërtetë jetojnë nga parimi kuranor, i cili është cituar edhe në Talmud, “Nëse dikush shpëton nje  jetë, ai ka shpëtuar gjithë njerëzimin.”

About cmehmet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*